...lufta fillon me kuptimin e shkaqeve të krizave dhe ajo vazhdon me ndryshimin e mendësisë dhe praktikës...

Zbulohet planet i banueshëm me madhësinë e tokës

Shkencëtarët në Universitetin e Warwick thonë se kanë qenë pjesë e një ekipi ndërkombëtar për të zbuluar një planet të ri të banueshëm në madhësinë e Tokës.

24/05/2024 - 17:03

Duke punuar me NASA-n dhe Agjencinë Evropiane të Hapësirës (ESA), ata thonë se Gliese 12 b ka të njëjtën temperaturë si vala e nxehtësisë në 2022 në Mbretërinë e Bashkuar dhe është një nga planetët e paktë shkëmborë të njohur ku njerëzit teorikisht mund të mbijetojnë.

Por distanca e planetit prej 40 vitesh dritë larg do të thotë se është shumë larg për ta përjetuar më nga afër, tha universiteti.

Astrofizikani i Warwick Dr Thomas Wilson tha: “Ky është një zbulim vërtet ngashënjyese dhe do të ndihmojë kërkimin tonë në planetë të ngjashëm me Tokën në të gjithë galaktikën tone”.

Planeti ka një temperaturë të vlerësuar të sipërfaqes prej rreth 42 gradë Celsius, por shkencëtarët thanë se nuk ishin ende të sigurtë se si ishte, nëse ka, atmosferën e tij. Ai rrotullohet rreth variantit të tij të diellit çdo 12.8 ditë dhe ka një madhësi të ngjashme me Tokën.

Ekuivalenti i Diellit i planetit, i quajtur Gliese 12, është një xhuxh i ftohtë dhe i kuq i vendosur në yjësinë e Peshqve dhe planeti merr 1.6 herë më shumë energji nga ylli i tij sesa Toka nga dielli, tha universiteti.

Ekipi përdori të dhëna nga satelitët e NASA-s dhe ESA-s për të vërtetuar qenien e planetit dhe karakteristikat si madhësia, temperatura dhe largësia e tij nga Toka.

“Në mënyrë emocionuese, ky planet është planeti më i afërt me madhësinë dhe temperaturën e Tokës që njohim”, shtoi Dr Wilson.

“Drita që po shohim tani është nga viti 1984 [40 vjet më parë] – kaq kohë është dashur për të arritur tek ne këtu në Tokë”.

"Planetet si Gliese 12 b janë shumë të paktë dhe të largët, kështu që ne të jemi në gjendje të ekzaminojmë më nga afër dhe të mësojmë për atmosferën dhe temperaturën e tij është shumë e rrallë”.

Larissa Palethorpe, bashkë-drejtuese e studimit dhe studente e doktoraturës në Universitetin e Edinburgut dhe University College London, tha se ishte një “kandidat unik” për studime të mëtejshme atmosferike për të ndihmuar në zhbllokimin e disa anëve të evolucionit të sistemit tonë diellor.

“Toka mbetet e banueshme, por Venusi jo për shkak të humbjes së plotë të ujit. Atmosfera e Gliese 12 b mund të na mësojë shumë për shtigjet e banueshmërisë që marrin planetët ndërsa zhvillohen”, shtoi ajo.   

Albania Web Design & Development by: WWW.FIT.ALFIT.AL WEB DESIGN ALBANIA