...lufta fillon me kuptimin e shkaqeve të krizave dhe ajo vazhdon me ndryshimin e mendësisë dhe praktikës...

Zhurma e vazhdueshme e rrugëve dhe ndotja shfaros zogjtë

Ka prova gjithnjë e në rritje që zhurma e trafikut – në rritje në pjesën më të madhe të botës – mund të ketë efekte serioze negative mbi kafshët, duke prishur aftësinë e tyre për të komunikuar, shmangur grabitqarët dhe për t’u çiftuar

scan

04/02/2021 - 17:59

Bulkthat dhe zogjtë që i hanë ato nuk janë aleatë natyralë, por ata kanë një armik të përbashkët, sipas një sërë studimesh të botuara të mërkurën: ndotja e zhurmës buzë rrugës. Trafiku i automjeteve e bën shumë më të vështirë për të paktën një specie zogjsh për të zgjidhur problemet dhe komprometon ashpër aftësinë e disa bulkthave për t’u çiftuar, treguan eksperimentet laboratorike.

“Dëgjimi i zhurmave të makinave është e mjaftueshme për të penguar performancën njohëse në zogjtë këngëtar”, tha për AFP Christopher Templeton, një biolog në Universitetin e Paqësorit në Oregon dhe autor i vjetër i një studimi në revistën shkencore Proceedings of the Royal Society B. “Kjo ka implikime domethënëse për sa mirë ata mund të jetojnë.”

Ka prova gjithnjë e në rritje që zhurma e trafikut – në rritje në pjesën më të madhe të botës – mund të ketë efekte serioze negative mbi kafshët, duke prishur aftësinë e tyre për të komunikuar, shmangur grabitqarët dhe për t’u çiftuar.

Hulumtimi i ri është i pari, sipas autorëve, për të dhënë detaje se si ndotja nga zhurma dëmton aftësinë njohëse. Në eksperimente, Templeton dhe kolegët e tij sfiduan një specie kanarine me një sërë detyrash në mungesë të zhurmës artificiale, si dhe me zhurmën e trafikut rrugor në sfond, duke simuluar kushtet në zonat gjysmë-rurale me një prani të konsiderueshme njerëzore.

Duke qenë i ekspozuar ndaj zhurmës së trafikut, për shembull, iu desh më shumë se dyfishi i kohës këtyre zogjve inteligjentë për të kujtuar vendndodhjen e ushqimit të fshehur, ose për të hequr kapakët e letrës mbi kafshatat e shijshme. “Ndikimi i dëgjimit të zhurmës së trafikut ishte i mjaftueshëm për të ulur ndjeshëm performancën në detyra,” tha Templeton.

Eksperimentet që testojnë efektin e zhurmës në njohje tek fëmijët e vegjël, vuri në dukje ai, kishin dhënë rezultate të ngjashme. (AFP)/SCAN   

Një variant më i zgjeruar në anglisht mund të lexohet këtu.

Albania Web Design & Development by: WWW.FIT.ALFIT.AL WEB DESIGN ALBANIA