...lufta fillon me kuptimin e shkaqeve të krizave dhe ajo vazhdon me ndryshimin e mendësisë dhe praktikës...

Revolucioni teknologjik vazhdon: nga “wi fi” në “li fi”

SHJ

29/03/2017 - 09:36

Sistemi do të jetë një përmirësim tejet e madh për sistemin “wi fi”, i cili arrin tipikisht 300 Mbit/s, por është ende larg, rreth pesë vjet, për të qenë i gatshëm për t’u përdorur gjerësisht.

Kjo teknologji mori udhë në vitin 2011. Termi “li fi”, lidhe me veprimin në fjalë. Besnikëria e lehtë (light fidelity) ose “Li Fi”, i sajua përgjatë diskutimit të TED Talk të profesorit Harald Haas të Universitetit të Edingburgut. Në origjinën e tij lidhet me një ide të Haas-it që kishte për të përdorur llampa të lehta si dërgues valësh. Që nga ajo kohë ky koncept është zhvilluar në sistem “VLC” (Visible Light Communications) ose “Lidhje e Lehtë e Dukshme” për lidhje me valë (ose pa tel) duke përdorur llampa të zakonshme banesash. Tani, një ekip ka gjetur një mënyrë tjetër për të shfrytëzuar energjinë e dritës për një lidhje valore më të sigurt. Studiuesit në Universitetin të Teknologjisë të Eindhoven-it, të udhëhequr nga Joanne Oh, kanë zhvilluar një sistem “Li Fi” që përdor rreze të padëmshme infra të kuqe. Tashmë provat janë vërtetuar dhe sistemi i ri valor është në proces të integrimit të tij në treg. Futurism       

Albania Web Design & Development by: WWW.FIT.ALFIT.AL WEB DESIGN ALBANIA