...lufta fillon me kuptimin e shkaqeve të krizave dhe ajo vazhdon me ndryshimin e mendësisë dhe praktikës...

“Lufta ballkanike” për shtratin e detit: gazin dhe naftën

Ekonomia globale, gjeopolitika ndërkombëtare, si dhe siguria brenda vendeve, janë mbështetur aq shumë në kapacitetet e prodhimit të naftës dhe tregjeve të saj saqë kjo pandashmëri e ekonomisë dhe gjeopolitikës së naftës i bën ata në të vërtetë dy anët e një monedhe. Viti që kaloi prodhoi tre zhvillime me rëndësi në tregun e gazit në Evropën Juglindore.

abcnews.al

04/04/2021 - 20:08

Shënim: përmbledhja që vijon, nga televizioni ABC, shërben meqë përmend disa lëvizje të vendeve ballkanike lidhur me shfrytëzimin e gazit dhe naftës. Por si përmbledhje dhe jo analizë, nuk i përmend të gjitha. Ndaj këshillohet të lexohet analiza e Ylli Përmetit për të krijuar një tablo të qartë të zhvillimeve të fundit në sektorin e naftës dhe gazit: 

Lufta politike e Metës me Ramën dhe amerikanët dhe e ardhmja e tij 

Serbia 

Në prag të Vitit të Ri, Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dha dritën jeshile për të furnizuar vendin e tij me gaz rus përmes Bullgarisë dhe tubacionit Ballkan Stream, një degë e Turkish Stream. Ndërkohë, Bullgaria filloi të furnizohej me gaz nga Azerbajxhani përmes gazsjellësit të ri Adriatik TAP. Kryeministri Bullgar Boris Borisov madje foli për përfundimin e monopolit rus në tregun bullgar.

Ngjarja e tretë ishte nisja e terminalit të ri lundrues të gazit LNG pranë ishullit kroat të Krk. LPG e SH.B.A. arriti atje me një cisternë dhe më pas u dërgua në rrjetin kroat, i cili është i lidhur me atë evropian. Me këtë veprim, Kroacia jo vetëm që pothuajse eliminon varësinë e saj nga gazi rus, por gjithashtu bëhet një eksportues i madh i LNG në Hungari dhe Ukrainë.

Ndërkohë, projekti Ionian Adriatic Pipeline (IAP) bazohet në idenë për të lidhur sistemin ekzistues kroat të transmetimit të gazit, përmes Malit të Zi dhe Shqipërisë me sistemin TAP ose një projekt të ngjashëm.

Zbatimi i të gjithë projektit të Gazsjellësit Jon-Adriatik mundëson hapjen e korridorit të ri të energjisë për rajonin e EJL. IAP do të ketë një mundësi të drejtpërdrejtë të kalimit të gazit dhe do të jetë në gjendje të sigurojë një furnizim me gaz natyror nga burime të tjera, një prej tyre LNG përmes ishullit Krk. Gazifikimi i Shqipërisë, Malit të Zi, pjesës jugore të Kroacisë dhe Bosnjë dhe Hercegovinës, siguria e furnizimit dhe diversifikimi i furnizimit, integrimi i tregut dhe konkurrenca konsiderohen si përfitimet kryesore të IAP.

Greqi:

Në Greqi, pjesa më e madhe e zonës së rezervave të reja janë të përqendruara në lindje të ishullit të Kretës. Meqenëse ka afërsisht 6 trilion m3 gaz natyror dhe 1,7 miliardë fuçi naftë, qëndrueshmëria e tyre vlerësohet në 100 vjet.

Sidoqoftë, Deti Jon dhe Egje kanë rezerva të burimeve të energjisë që mund të mbulojnë nevojat e mëtejshme si një produkt i eksportueshëm. Në mars 2017, grupi grek i naftës dhe gazit, Energean nënshkroi një kontratë koncesioni me Malin e Zi për kërkimin e dy blloqeve të naftës dhe gazit në det të hapur në Detin Adriatik.

Një nga kompanitë e përfshira në nxjerrjen e arit të zi në detin Jon, Energean, si një kompani për naftë dhe gaz me rritje të shpejtë e përqendruar në Mesdheun Lindor dhe aktualisht aktive në Greqi dhe Izrael, po zgjerohet shpejt në vendet e reja evropiane dhe Afrikën e Veriut.

Investimi i përgjithshëm në dy blloqe gjatë një periudhe eksplorimi prej shtatë vjetësh u vlerësua në 17.9 milion euro, duke përfshirë financimin e një studimi të ri sizmik 3D, studime gjeofizike dhe gjeologjike dhe shpimin e një pusi. Gjatë tetorit, u dhanë dy blloqe të tjera dhe vlerësohej që Mali i Zi kishte në thellësi të detit 1.8 trilionë metra kub rezerva të rikuperueshme të gazit natyror. Mali i Zi i dha Energean një kontratë 30-vjeçare dhe licencën për kërkimin e gazit.

Mali i Zi:

Energean u angazhua për të eksploruar dhe zhvilluar potencialin e naftës dhe gazit të zonës, duke pretenduar se “turizmi dhe prodhimi i naftës mund të bashkëjetojnë në mënyrë harmonike”.

Më në fund, në shkurt 2019, kompania greke filloi eksplorimet. Raundi i kërkimeve në Mal të Zi ka tërhequr lojtarë të mëdhenj. Në zonat fqinje të Energean Oil & Gas, dy gjigandë të mëdhenj të energjisë, konsorciumi ENI – Novatek kanë katër parcela në det të hapur për të cilat ata kanë përfunduar së fundmi sondazhet sizmike.

Sipas Roberto Karahannas, drejtor në Hellenic Petroleum, Mali i Zi mund të bëhet një eksportues i rëndësishëm i naftës bruto nëse punimet e kërkimit në det të hapur japin rezultate pozitive.  Konsorciumi italo-rus “Eni-Novatek”, filloi zyrtarisht më 25 mars, shpimet për gjetjen e naftës në shtratin e detit në Mal të Zi. Pusi i parë është rreth 28 kilometra nga bregu i detit, në jug të Malit të Zi, në ujërat detare midis Tivarit dhe Ulqinit. Pusi i dytë është më afër bregut të detit, rreth 18 kilometra larg tij.

Deri më tani, Mali i Zi i ka dy kontrata për nxjerrjen e naftës dhe gazit. Kontrata e parë është nënshkruar në vitin 2016, me kompaninë italo-ruse “Eni dhe Novatek”, për katër blloqe, për një periudhë prej shtatë vjetësh, ndërsa tjetra me kompaninë greke “Energean”, për dy blloqe.

Autoritetet malazeze thonë se do te jenë të kujdesshëm në këtë proces, jo vetëm për shkak të ruajtjes së bregdetit të Malit të Zi, por edhe për shkak të Kroacisë fqinje. Puna në lidhje me kërkimin e naftës nën detin e Malit të Zi, ishte kontraktuar nga qeveria e udhëhequr nga Partia Demokratike e Socialistëve, e Milo Gjukanovic, por edhe qeveria e re e kryeministrit Zdravko Krivokapic, pati deklaruar se do t’i vazhdonte të gjitha projektet e qeverisë paraprake, për të cilat vlerësohet se janë të mira.

Impianti që do të kryejë shpimin e parë hulumtues nën detin malazez, Topaz Driller, ka arritur më 13 mars, pas udhëtimit prej pesë ditësh nga Malta, ku janë kryer përgatitjet përfundimtare për shpimet e ardhshme. Inspektimi në këtë fazë të punës kryhet nga kompania e pavarur e auditimit “ADC”, me qendër në Aberdin të Mbretërisë së Bashkuar, e cila ka përvojë 30-vjeçare në inspektimet e pajisjeve të shpimit, njoftoi Administrata e Hidrokarbureve e Malit të Zi. Por reagimet kundër në Mal të Zi nga partitë shqiptare dhe qytetarët ishin të qarta.

Klubi i Këshilltarëve të Forcës së Re Demokratike në Kuvendin e Komunës së UIqinit dorëzon iniciativën me të cilën i kërkohet Kuvendit që të shqyrtojë qëndrimin institucional të Komunës së Ulqinit lidhur me kërkimin e naftës dhe gazit në afërsi të Ulqinit.

Forca e Re Demokratikë mbështet fuqishëm qytetarët dhe sektorin joqeveritar në kundërshtimin e eksploatimit të naftës dhe gazit në det dhe është kundër çdo vendim të rëndësishëm për të cilën nuk është konsultuar Komuna e Ulqinit dhe banorët e saj. Ky qëndrim është vazhdimësi e qëndrimit të treguar në Kuvendin e Malit të Zi në vitin 2016 kur deputeti Genci Nimanbegu ka votuar kundër këtij vendimi.

Në Shtator 2016, Mali i Zi nënshkroi një kontratë me Eni të Italisë dhe Novatek të Rusisë, duke u dhënë atyre një koncesion 30-vjeçar për kërkimin e naftës dhe gazit në Detin Adriatik.

Kontrata për katër blloqe që mbulojnë 1,228 kilometra katrorë u dha në përputhje me një tender të vitit 2014, i cili fillimisht mbulonte një sipërfaqe më të madhe prej 3,000 kilometrash katrorë.

Secili prej partnerëve ka një interes 50 për qind në licencat e kërkimit. Eni dhe Novatek përfunduan sondazhet sizmike 3D në fund të vitit 2018 dhe të dhënat e mbledhura u përpunuan vitin e ardhshëm. Vitin e kaluar, testimi gjeomekanik i tokës përfundoi me qëllim përcaktimin e vetive të shtratit të detit.

Kroaci:

Duket se ka një interes të fortë nga industria e energjisë për të investuar në Kroaci. Veçanërisht, sektorët e nxjerrjes së naftës dhe gazit dhe gjeotermisë duket se tërheqin investitorët.

“Më shumë se dhjetë kompani kanë shprehur tashmë interesin e tyre, shumica e të cilëve tashmë janë aktivë në Slloveni, Hungari dhe Rumani,” deklaroi kreu i ndërmarrjes shtetërore të hidrokarbureve, përgjegjës për kërkimin dhe zhvillimin e nxjerrjes së naftës dhe gazit të Kroacisë, Marijan Krpan.

Kroacia vë në dispozicion shtatë fusha në veri të vendit, një sipërfaqe prej 14,272 km katrore.

Ndryshe nga Mali i Zi, i cili synon dhe pritet të fillojë eksplorimin dhe shpimin e kërkimeve në Detin Adriatik, Kroacia nuk ka ndërmend në këtë fazë të ndjekë këtë rrugë sepse disa vjet më parë kur u përpoq një veprim i tillë, kishte reagime të mëdha nga ana e komunitetit lokal, për shkak të synimeve të zhvillimit të turizmit, por edhe të organizatave mjedisore.

“Kroacia – siç e ka theksuar zyrtari kroat – do të jetë e gatshme të përgjigjet nëse zbulohet naftë në Malin e Zi. Ne do të vëzhgojmë zhvillimet pasi gjeologjia nuk njeh kufij ”.

Kroacia ka rezerva të hidrokarbureve, por të paeksploruara. Zona detare kroate shtrihet në më shumë se 22,000 milje katrore dhe në një të tretën e zonës, janë zbuluar 17 zona me rezerva të rikuperueshme të gazit, me 1.4 trilion metra kub  ose (241 milion fuçi ekuivalente të naftës). Tre nga këto fusha të cekëta, klasike në det të hapur janë në prodhim, duke zënë 1.6 përqind të prodhimit të gazit natyror në Evropë.

Sidoqoftë, përkundër këtij suksesi, vetëm 116 puse janë shpuar në pjesën kroate të detit Adriatik, dhe shumica e zonës qendrore dhe jugore me depozita nafte, është praktikisht e paprekur.

Duke kërkuar të inkurajojë investimet ndërkombëtare në sektorin e naftës dhe gazit – veçanërisht në det të hapur – qeveria kroate miratoi një seri reformash në 2013, duke përfshirë azhurnimin e ligjeve të hidrokarbureve, krijimin e kushteve të reja ligjore dhe fiskale dhe formimin e një agjencie të dedikuar (Hidro-Kroate të Kroacisë) Agjencia e karbonit) për të mbikëqyrur aktivitetet e naftës dhe gazit.

Me këto piketa kyçe të arritura, dhe me Kroacinë që u bë anëtare e Bashkimit Evropian në 2013 (duke rritur stabilitetin dhe sigurinë e investimeve për kompanitë që vijnë në vend), qeveria hapi zyrtarisht raundin e licencimit në det të hapur. Pas tre dekadash praktikisht pa shpime eksplorimi në det, duket se po kthehet era në të mbarë.

Raundi i licencimit në vazhdim shënon herën e parë që vendi ka hapur zyrtarisht kufijtë e tij detarë për kompanitë ndërkombëtare të kërkimit dhe nënvizon angazhimin e Kroacisë për të përqafuar një fazë të re në zhvillimin e burimeve të saj të naftës dhe gazit.

Qeveria kroate tha se i ka dhënë firmës lokale të energjisë INA një licencë kërkimi dhe shfrytëzimi të naftës dhe gazit për zonën e Dinarides.

INA ka marrë leje për të kryer aktivitete kërkimore dhe shfrytëzimi në bllokun DI-14 në Dinarides, i cili mbulon një sipërfaqe prej 2.698 kilometra katrorë. I ka dhënë gjithashtu miratimin INA për të vazhduar me fazën e dytë të kërkimit në bllokun e eksplorimit DR (Drava) 2 në zonën e Podravina (përgjatë lumit Drava), në përputhje me kontratën e saj të nënshkruar me qeverinë në vitin 2016 Në shkurt Kroacia hapi tenderin e saj të tretë për kërkimin e naftës dhe gazit.

Në vitin 2016, qeveria Kroate miratoi dhënien e gjashtë licencave për tre kompani, duke përfshirë INA, Nigerian me bazë në Oando dhe grupin energjetik kanadez Vermilion, për të kërkuar për naftë dhe gaz në pellgun verior të lumit Drava dhe në lindjen e vendit.

Rezervat ne Detin Jon:

Deti Jon duket të jetë shumë i pasur me depozita hidrokarburesh. Parlamenti grek votoi pro projektligjit të Ministrisë së Punëve të Jashtme për shtrirjen e ujërave territoriale të vendit në 12 milje detare në Detin Jon.

Ndërkohë ishin bërë marrëveshje shumë të rëndësishme për caktimin e zonave detare në pellgun mesdhetar, Greqi – Itali për zonat ekonomike, dhe Greqi – Egjipt për shelfin kontinental.

Ndërsa një numër i madh i kompanive të naftës dhe gazit u larguan nga zona gjatë periudhës së çmimeve të ulëta të naftës, Energean qëndroi aty.

Dhe në shkurt 2020, pavarësisht nga kriza, siguroi hyrjen në Bllokun 2 të Detit Jon duke blerë pjesën e ndërmarrjes franceze Total, e cila kishte muaj që kërkonte të shkëputej nga rajoni. Kishte tashmë 50 për qind të aksioneve në konsorcium për të studiuar Bllokun 2, ndërsa Hellenic Petroleum dhe Edison mbajnë secila 25 për qind. Energean pranoi ta blejë sepse vlerëson sinergjitë që ky bllok paraqet me fushat e tjera që ka ndërmarrë në Greqi (Janinë), si dhe ato të ngjashme në Malin e Zi dhe koncesionet e Edison në Itali.

Duhet shtuar gjithashtu se në vendet ku dominojnë problemet në cilësinë dhe shpërndarjen e benzinës dhe naftës, kompania e tregtimit të naftës të grupit Motor Oil ka vendosur të hyjë me një plan investimi.

Siç dihet, kur Motor Oil bleu Shell Hellas në 2010, ajo gjithashtu mori licencën për të përdorur markat shumëkombëshe. Pastaj u riemërtua Shell Hellas Coral. Rreth katër vjet më parë, kjo e fundit krijoi kompani në vendet e Maqedonisë Veriore, Shqipëri, Mal të Zi dhe Serbi. Pika fillestare është Kroacia, një vend me vlerësime të favorshme të rritjes ekonomike. Turizmi në vend ka ecur dinamikisht për dy vitet e fundit. Diçka që sjell xhiro për kompanitë e karburanteve. Kompania planifikon të bëjë lëvizje të ngjashme për Shqipërinë dhe Malin e Zi, ku zotëron gjithashtu të drejtat për të përdorur markën Shell.

Për më tepër, në kontekstin e tranzicionit të energjisë në Evropë, në sfondin e ndryshimit të klimës, iniciativat e biznesit privat po shfaqen në fusha të tilla si karburantet alternative.

Rrjeti Blu është një prej tyre, me një prani brenda dhe jashtë kufijve.

Me seli në Athinë, është kompania e parë greke që operon në rajonin më të gjerë të Evropës Juglindore si furnizues i LNG (gazit të lëngshëm natyror) për konsumatorët jashtë rrjetit të tubacionit, duke zbatuar zinxhirin e parë sistematik të furnizimit të një konsumatori të madh industrial.

Në veçanti, ky aktivitet fillon me furnizimin e LNG në një fabrikë të madhe çeliku në Mal të Zi, duke i lejuar këtij të fundit të braktisë karburantet e naftës dhe të përfitojë nga përfitimet ekonomike, operacionale dhe mjedisore të gazit natyror, megjithëse kjo industri nuk ka lidhje me një rrjet lokal të shpërndarjes.

Furnizimi bëhet përmes cisternave speciale, të cilat transportojnë LNG nga terminalet evropiane të importit të LNG (gaz i lëngshëm)  tek konsumatori përfundimtar.

Turqia:

Kompania shtetërore e naftës dhe gazit e Turqisë ka bërë një marrëveshje paraprake për të blerë një anije të re shpimi për të përshpejtuar aktivitetet e kërkimit të energjisë në Mesdheun lindor dhe Detin e Zi, sipas mediave turke. Corp Turkish Petroleum është duke përfunduar një marrëveshje për të blerë një anije shpimi me ujë të thellë nga Dolphin Drilling, një kompani e pajisjeve norvegjeze, për një shumë që nuk është bërë publike.

Blerja do të shtonte një anije të katërt shpuese në flotën e kompanisë, e cila përfshin dy anije eksploruese sizmike dhe vjen pas një viti të shënuar nga mosmarrëveshje për kufirin detar në Mesdheun lindor që rrjedhin nga aktivitetet turke të kërkimit të energjisë në zonat e pretenduara nga Greqia dhe Republika e Qipros.

Turqia pezulloi projektet e saj të energjisë në Mesdheun lindor pasi udhëheqësit e BE ranë dakord në dhjetor për të vënë sanksione dhe Ankaraja rinisi bisedimet e nivelit të lartë me Athinën për të de-përshkallëzuar tensionet.

Detajet mbeten të pakta në përdorimin e planifikuar të anijeve të reja, por Ministri turk i Energjisë dhe Burimeve Natyrore Fatih Donmez tha në tetor se zyrtarët po kërkonin të merrnin me qira ose të blinin një anije të re për të zgjeruar kapacitetin e shpimit, ndoshta në Detin e Zi.

Në gusht, Turqia njoftoi zbulimin e fushës së gazit Sakarya 175 kilometra (110 milje) në veri të bregdetit të saj të Detit të Zi. Rezervat vlerësohet të mbajnë 405 miliardë metra kub gaz natyror, rreth tetë herë më shumë se konsumi vjetor i vendit, duke hapur rrugën për më pak varësi nga importet e energjisë. Zyrtarët planifikojnë të krijojnë deri në 40 puse në terren, ku aktivitetet e shpimit janë duke vazhduar, dhe Turkish Petroleum po shqyrton partneritetet për të mbledhur fonde këtë vit me synimet për të filluar prodhimin në 2023 – në njëqindvjetorin e kombit dhe një vit të planifikuar të zgjedhjeve.

Projektet e gazit të Detit të Zi të Turqisë gjithashtu përfitojnë nga mungesa e mosmarrëveshjeve territoriale me të cilat përballet vendi në Mesdheun lindor.

Gazi i nxjerrë nga fusha Sakarya do të shtonte një armë më shumë në negociatat e ardhshme të Turqisë me kompaninë shtetërore ruse të energjisë, Gazprom, e cila u shërben tregjeve turke me kushte të kushtueshme të marrjes ose pagimit që përcaktojnë marrëveshjet e paracaktuara të kostos, pavarësisht nëse është apo jo gazi i importuar.

Pjesa më e madhe e kontratave të Turqisë me Gazprom skadojnë nga një deri në katër vitet e ardhshme. Aktualisht, anija e shpimit Fatih e Turkish Petroleum po kryen punën në fushën Sakarya, ku pritet të bashkohet me anijen e shpimit Kanuni në fund të marsit.

Ndërkohë, anija kërkimore sizmike Oruc Reis vazhdon aktivitetet e sondazhit pranë qytetit bregdetar mesdhetar të Antalias dhe anija kërkimore Barbaros Hayrettin Pasha ndaloi punën pranë Qipros më 14 janar, duke u kthyer në portin në Mersin. Edhe Yavuz gjithashtu po kalon në Mersin.

Strategjia greke:

Zbulimi i burimeve të gazit natyror që nga viti 2009 në Mesdheun Lindor ka rritur rëndësinë e energjisë strategjike të rajonit dhe ngriti mundësinë e bashkëpunimit shumëpalësh dhe zhvillimit ekonomik.

Shelfi kontinental i Greqisë dhe Zona Ekonomike Ekskluzive (EEZ) janë pjesë e Pellgut Levantine, i cili, sipas një studimi gjeologjik të SHBA, mund të mbajë deri në 120 trilionë metra kub gaz të rikuperueshëm.

Ky realitet e ka shtyrë vendin të vazhdojë me një raund të licencimit ndërkombëtar në 2014 dhe një raund “koncesion sipas kërkesës” në 2017 për kërkimin dhe zhvillimin e blloqeve detare në detin Jon dhe ishullin grek të Kretës. Të dy thirrjet tërhoqën kompani ndërkombëtare dhe kombëtare të energjisë. Dhënia e licencave në vitin 2018 për konsorciumin e kompanisë franceze Total, Exxon Mobil të Amerikës dhe Hellenic Petroleum për kërkimin dhe prodhimin e hidrokarbureve në dy blloqe detare në perëndim dhe jugperëndim të Kretës konsiderohet një moment i rëndësishëm.

Greqia gjithashtu ka dhënë disa licenca koncesioni në Detin Jon për kompanitë ndërkombëtare të energjisë.

Për shembull, koncesioni në Gjirin e Patraikos iu dha konsorciumit të Hellenic Petroleum dhe Italisë Edison; një tjetër në Korfuzin Perëndimor iu dha Totalit, Hellenic Petroleum dhe Edison; dhe, blloqet bregdetare në rajonet Aitoloakarnania dhe Janinë iu dhanë spanjolles Repsol dhe grekes ë Energean.

Sidoqoftë, sfidat kryesore mbeten, të tilla si gjeologjia komplekse dhe kostoja e lartë e aktiviteteve të kërkimit dhe shpimit në ujëra të thella dhe ultra të thella në të gjithë Greqinë, si dhe ndryshimet mbi kufijtë detarë me Turqinë fqinje në detet Egje dhe Libi.

Greqia po ndjek një strategji shumëdimensionale që përqendrohet jo vetëm në zhvillimin e burimeve të saj vendase të energjisë, por edhe në eksplorimin e plotë të potencialit të saj për t’u bërë një portë evropiane për gazin rajonal përmes zhvillimit të projekteve të infrastrukturës për transportin e gazit. Këto projekte të infrastrukturës përfshijnë tubacionet Trans-Adriatik (TAP) dhe Mesdheun lindor. Kjo e fundit është miratuar në një marrëveshje zyrtare midis Izraelit, Greqisë dhe Qipros në Janar 2020. Gazsjellësi do të shtrihet për gati 1,900 kilometra nga rezervat e gazit të Izraelit dhe Qipros dhe do të arrijë në Otranto në Itali, përmes Kretës dhe Greqisë kontinentale.

Njëkohësisht, Greqia po zhvillon terminalin e saj të vetëm të gazit natyror të lëngshëm (LNG) së bashku me një njësi lundruese në mënyrë që të rritet besueshmëria e sistemeve rajonale të shpërndarjes dhe të ulë kostot e konsumatorit. Terminali tokësor Revithoussa LNG i vendosur në jugperëndim të Athinës është rikontruktuar dy herë për të menaxhuar vëllime më të mëdha të LNG-së dhe për të ruajtur kapacitetin e rritur të gazifikimit të LNG-së me synimin për ta kthyer Greqinë në një qendër të gazit natyror.

Terminali tashmë merr LNG amerikane, duke nënvizuar mundësinë që Greqia të bëhet një importues më i madh i gazit të lëngshëm.

Ndërtimi i shpejtë i  platformës në det të hapur në qytetin Alexandroupolis në verilindje të Greqisë për transferimin e LNG në Ballkan dhe Evropën Juglindore duket se shkon në atë drejtim.

Por ka zhvillime shumë të rëndësishme për të rritur diversifikimin e burimeve energjetike të Evropës dhe sjelljen e gazit të lëngshëm amerikan në rajonin e gjerë. Dhe për fat të mirë Shqipëria është pjesë e planit.

Shqipëria:

Kompania me bazë në SH.B.A., Excelerate Energy dhe korporata amerikane shumëkombëshe e naftës dhe gazit ExxonMobil nënshkruan një Memorandum Mirëkuptimi (MoU) me Ministrinë e Infrastrukturës dhe Energjisë të Shqipërisë për të kryer një studim të fizibilitetit për zhvillimin e mundshëm të një Projekti të Gazit të Lëngshëm të Lëngshëm (LNG) në Portin e Vlorës.

Excelerate do të kryejë një studim për të eksploruar potencialin e një zgjidhjeje të integruar LNG për energjinë që përfshin zhvillimin e një terminali të importit të LNG, konvertimin dhe / ose zgjerimin e termocentralit ekzistues të Vlorës dhe krijimin e shpërndarjes së LNG në shkallë të vogël në Shqipëri dhe përreth rajonit të Ballkanit.

“Ndërsa Shqipëria kërkon të përmirësojë sigurinë dhe qëndrueshmërinë e energjisë, ne kemi besim se një zgjidhje LNG do të siguronte besueshmëri në rrjetin energjetik të vendit duke plotësuar burimet e ripërtëritshme edhe me burimet alternative”, deklaroi Steven Kobos, Presidenti dhe Drejtori i Përgjithshëm Ekzekutiv i Excelerate.

“Ne jemi të kënaqur të punojmë me partnerët tanë në zhvillimin e një zgjidhje të besueshme dhe të përballueshme për qëndrueshmërinë e energjisë në Shqipëri.”

LNG do të sillte energji të besueshme, të përballueshme dhe më të pastër në rajon dhe do të plotësonte prodhimin e energjisë elektrike të bazuar në hidrocentralet e Shqipërisë.

ExxonMobil do të bëjë identifikimin e mundësive për të mbështetur furnizimin me gaz të lëngshëm në Shqipëri dhe Projektin e Importit të Gazit të Lëngshëm, si një projekt i Rëndësisë Strategjike Kombëtare.

“LNG mundëson transportimin e gazit natyror nga qendrat e furnizimit te klientët në mënyrë të sigurt dhe me kosto efektive”, tha Ed Austin, nga ExxonMobil.

“Ndërsa jemi në fazat e hershme të eksplorimit të kësaj mundësie, burimet globale të ExxonMobil dhe zinxhiri i besueshëm i furnizimit me LNG mund të ndihmojnë Shqipërinë të përmbushë kërkesën e saj me rritje të shpejtë për gaz natyror dhe të ketë siguri afatgjatë të furnizimit.”

Raporti i para-fizibilitetit pritet të dorëzohet në tremujorin e tretë të vitit 2021, ndërsa fillimi i synuar për Projektin e Importit të LNG mund të jetë që në 2023.

Ambasadorja e SHBA në Shqipëri, Yuri Kim tha se kjo do të shënojë një hap të rëndësishëm drejt zgjerimit të hyrjes në Evropë të burimeve të ndryshme dhe të besueshme të energjisë. Një Evropë e sigurt në burimet e saj të energjisë është një partner më i fortë në arritjen e qëllimeve tona të përbashkëta në rajon dhe në botë,” tha ajo.   

Albania Web Design & Development by: WWW.FIT.ALFIT.AL WEB DESIGN ALBANIA