...lufta fillon me kuptimin e shkaqeve të krizave dhe ajo vazhdon me ndryshimin e mendësisë dhe praktikës...

Më mirë të shkojë Kurti se Kosova

Mungesa e njohurive bazë të sistemit dhe funksionimit të tyre; keqpërdorimi i koncepteve dhe nocioneve ku gjuha popullore ngatërrohet me gjuhën politike e diplomatike; mungesa e intuitës dhe e largëpamësisë; ngatërresa në çka i dikton uni personal dhe çka i dikton interesi shtetror, janë vetem disa prej të metave të mëdha të tij

Labinot Gjini

01/06/2023 - 11:36

Albin Kurti ka shpërfaqur kahera se ka mangësi serioze për të qeverisur. Mungesa e njohurive bazë të sistemit dhe funksionimit të tyre; keqpërdorimi i koncepteve dhe nocioneve ku gjuha popullore ngatërrohet me gjuhën politike e diplomatike; mungesa e intuitës dhe e largëpamësisë; ngatërresa në çka i dikton uni personal dhe çka i dikton interesi shtetror, janë vetem disa prej të metave të mëdha të tij i cili për vetëm tre vjet e ka zvogëluar Republikën në egon e tij.

Të gjitha këto mangësi e kanë shtyrë vazhdimisht të ushtrojë një propagandë mashtruese ku rrena kamuflohej rregullisht me gjysmë të vërteta të ndërtuara mbi figura, sa të viktimës, sa të heroit të legjendave epike, sa të shpëtimtarit, sa të mbrojtësit të armiqëve të jashtëm (amerikanëve, evropianëve, Serbisë) e të brendshëm (UÇK-së, Edi Ramës, Ali Ahmetit, tregtarëve, prodhuesve, mësimdhënësve etj.).

Gjendja e krijuar në veri shpërfaqi edhe më shumë njeriun e udhëhequr nga logjika popullore e populiste që diktohet nga nevoja e krijimit të mitit të vetvetes dhe kultit të liderit se sa nga një vizion i qartë, koncepte, kode, gjuhë e protokolle politike e diplomatike nga ku interesi i vendit shprehet me mjeshtrin e një politikani modern ku realpolitika mbizotëron mbi politikat ditore dhe nevojat vetjake për të qenë popullor.

Nevoja për të qenë popullor të çon gjithmonë edhe në nevojën e të përdorurit të një logjike e gjuhe popullore ku e vërteta dhe realiteti eufemizohet ose hiperbolizohet sipas konditave të çastit dhe nevojave instinktive primare të njeriut që t`i japë një arsyetim mbrothësie apo dështimit të veprimeve të veta, pavarësisht të vërtetës dhe pasojave reale të tyre.

Kjo mendësi ku fusha politike dhe marrëdhëniet ndërkombëtare nga realiteti i tyre i një dimensioni krejtësisht tjetër ku logjika e tyre e “frohtë” përkthehet në një botëkuptim popullor me dimensionin e një raporti individual dualist të “ngrohtë” nga i cili miti i heroit vullnetplot e mrekullibërës përzihet me romancat e viktimës së komploteve botërore, të çon ta besosh për një çast se vetë SHBA-ja përmblidhet në një njeri me të cilin o të shkon muhabeti dhe pi kafen e mengjesit me të o nuk të shkon muhabeti dhe nuk e pi ma kafen me të.

Kjo mendësi, jo vetëm se mund të gjendet kudo nëpër kafenet tona popullore apo në rrjetet tona facebookiane, por ajo është e ngulitur në vetë Kreun e Qeverisë i cili është bërë edhe përçuesi më i madh i tyre tek pjesa më e brishtë e masave popullore shqiptare.

Por e gjithë kjo ka vazhduar ndërsa këto dy dimensione bashkëjetojnë pa u prekur drejtpërdrejt njëri me tjetrin. Pra kjo mendësi qendron derisa ngrohtësia e trupit tonë nuk është vënë në sprovë as me dimensionin e vërtetë të “no man's land” dhe as me temperaturat e ulta të akullnajave të antarktikut. Mirëpo, porsa këto dy dimensione përballën, atëherë gjaku më i nxehtë bëhet akull i pari.

Kështu, gjendja e krijuar në veri të vendit vetëm sa na e shpërfaqi edhe një herë se mendësia popullore e populiste e “ngrohtë” nuk udhëheq dot në këto dimensione krejtësisht të “ftohta” e të panjohura për të. E kupton shpejt se nuk mjafton të gjesh një zjarr për t`u ngrohur në këtë acar të madh. Aq më tepër kur zjarri nuk është i yti dhe nuk e kontrollon dot.

Kështu gjendja në veri të vendit tonë po na e rikujton se miti dhe e vërteta nuk shkojnë me njëri-tjetrin për të bërë pazar. E vërteta e jonë sigurisht se nuk është miti i Albinit. E vërteta jonë është ruajtja e integritetit territorial, rendit, ligjit në veri të vendit në një përpjekje të vazhdueshme për të përjashtuar dorën e zgjatur të Serbisë nga atje dhe për të integruar popullsinë serbe në shoqërinë tonë këtu. Kjo bëhet vetëm me SHBA-në. Kurse e vërteta e Albinit është ta krijojë e mirëmbajë mitin e tij të viktimës-hero ku muhabeti i kafes së mengjesit në qytetin e Vitisë e përmbysë, çdo mëngjes, herë një president amerikan herë një tjetër.

Sot i ka ardhur dita që kafja e mëngjesit në Viti e gjetiu në shqiptari ta përmbysim mitin e një njeriu që po e përmbys sovranitetin e Kosovës dhe po e humb veriun. Le ta kthejmë Albinin tek lufta e tij mitologjike e titanëve. Titan le ta quajmë derisa jeton në mitologji, por jo këtu, në përmasën e vërtetë të Republikës tonë të dytë shqiptare.   

Albania Web Design & Development by: WWW.FIT.ALFIT.AL WEB DESIGN ALBANIA