...lufta fillon me kuptimin e shkaqeve të krizave dhe ajo vazhdon me ndryshimin e mendësisë dhe praktikës...

Numri i të vrarëve në Ukrainë dhe “përleshja” e re për zhvendosjen e banorëve drejt Rusisë

Që nga fillimi i luftës në Ukrainë, Kombet e Bashkuara kanë verifikuar vrasjen e 5,718 civilëve, duke përfshirë 372 fëmijë

SHJ

08/09/2022 - 08:07

Që nga fillimi i luftës në Ukrainë, Kombet e Bashkuara kanë verifikuar vrasjen e 5,718 civilëve, duke përfshirë 372 fëmijë, por shifrat aktuale ka të ngjarë të jenë dukshëm më të larta, i tha Këshillit të Sigurimit drejtuesja e Çështjeve Politike të OKB-së.

Duke informuar Këshillin sot (7 shtator), Nënsekretarja e Përgjithshme për Çështjet Politike dhe Ndërtimin e Paqes, Rosemary A. DiCarlo, tha se "të gjitha këto shifra dhe fakte, megjithëse tronditëse, nuk mund të transmetojnë shkallën e plotë të tragjedisë".

Zonja DiCarlo vuri në dukje se "përballë paaftësisë së komunitetit ndërkombëtar për të ndalur këtë luftë të pakuptimtë, ne duhet të vazhdojmë të regjistrojmë pasojat e saj të tmerrshme sa më me besnikëri dhe saktësi që të jetë e mundur". “Është përgjegjësia jonë, dhe në të vërtetë, më e pakta që mund të bëjmë - të ndihmojmë në parandalimin e përshkallëzimit të mëtejshëm të luftës dhe për të penguar konflikte të tjera të mundshme të dhunshme”, vazhdoi ajo.

Duke bërë thirrje për paqen "tbazuar në respektimin e Kartës së OKB-së dhe të drejtës ndërkombëtare", zonja DiCarlo tha gjithashtu se "të gjitha luftërat janë tragjike, por jo më shumë se luftërat që mund të shmangen".

Ndihmës Sekretarja e Përgjithshme e OKB-së për të Drejtat e Njeriut, Ilze Brands Kehris, informoi se rreth 7 milionë njerëz janë të zhvendosur brenda vendit në Ukrainë dhe miliona të tjerë kanë kërkuar strehim jashtë vendit. Sipas zonjës Kehris, "armiqësitë intensive, duke përfshirë shkatërrimin në shkallë të gjerë të infrastrukturës kritike civile dhe banesave, kanë detyruar shumë njerëz të largohen nga shtëpitë e tyre" dhe "shkeljet e të drejtave të njeriut në territorin e pushtuar nga Federata Ruse, ose të kontrolluar nga grupet e armatosura të lidhura, kanë bërë gjithashtu që njerëzit të largohen”.

Ndihmës Sekretarja e Përgjithshme theksoi gjithashtu "akuzat e besueshme për transferime të detyruara të fëmijëve të pashoqëruar në territorin e pushtuar nga Rusia ose në vetë Federatën Ruse". Sipas saj, OKB-ja “është e shqetësuar se autoritetet ruse kanë miratuar një procedurë të thjeshtuar për t'u dhënë nënshtetësinë ruse fëmijëve pa kujdes prindëror dhe se këta fëmijë do të kenë të drejtë për birësim nga familjet ruse”.

Vasily Nebenzya, Përfaqësuesi i Përhershëm në Kombet e Bashkuara i Federatës Ruse, tha se takimi i sotëm, i cili u thirr me kërkesën e Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë, kishte “çdo mundësi për t'u bërë një moment historik i ri në fushatën e dezinformimit të nisur nga Ukraina dhe mbështetësit e saj perëndimorë kundër vendit tonë”.

Taktika e perëndimit, vazhdoi zoti Nebenzya, është të zhvillojë "një luftë hibride në Ukrainë, deri në ukrainasin e fundit". Ai tha gjithashtu, “metodat e fëlliqura të propagandistëve perëndimorë janë gjithashtu shumë të njohura për ne”.

Khrystyna Hayovyshyn, Zëvendës Përfaqësuesja e Përhershme nga Ukraina, u tha anëtarëve të Këshillit se "si pjesë e agresionit të saj Rusia vazhdon deportimin me forcë të qytetarëve ukrainas në territorin e saj". “Njerëzit tanë po transferohen në rajone të izoluara dhe depresive të Siberisë dhe Lindjes së Largët”, tha zonja Hayovyshyn. Sipas saj, “shkalla e këtij krimi është skandaloze – sipas të dhënave në dispozicion, afro 2.5 milionë ukrainas, përfshirë rreth 38 mijë fëmijë, janë transferuar nga rajonet jugore dhe lindore të Ukrainës”.

Para takimit, përfaqësuesja e përhershme e SHBA-së, Linda Thomas-Greenfield, foli para gazetarëve në Këshillin e Sigurimit. Ambasadorja tha se Shtetet e Bashkuara kanë “prova se qindra mijëra qytetarë ukrainas – përfshirë fëmijë – janë marrë në pyetje, janë ndaluar dhe janë dëbuar me forcë, dhe disa prej tyre janë dërguar në zona shumë të largëta”. “Disa lejohen të qëndrojnë në pjesët e pushtuara nga Rusia të Ukrainës. Disa janë deportuar me forcë në Rusi. Dhe disa dërgohen në burgje. Dhe disa thjesht zhduken”, përfundoi ambasadorja Thomas-Greenfield. Voa 

Dy muaj më herët OKB-ja publikoi raportin lidhur me numrin e banorëve të zhvendosur gjatë luftës. Sipas tij, deri në fillim të korrikut ishin zhvendosur rreth 12 milionë banorë. Për krahasim, gati gjysma e tyre shkoi në Rusi dhe gjysma tjetër në vendet fqinje evropiane si Polonia, Moldova, Rumania, Slovakia, Hungaria, Bjellorusia.

Këtë numër Rusia e përdori për të treguar ndarjen shoqërore të Ukrainës dhe mbështetjen e saj nga gjysma e popullit të saj. Si kundërpërgjigje, Uashingtoni po përdor “deportimin me forcë” të banorëve të Ukrainës drejt Rusisë. Madje fjala e përfaqësuesit rus në OKB u përqendrua tek të zhvendosurit: 

“Që nga fillimi i gushtit, Ukraina po kryen të ashtuquajturin “evakuim të detyrueshëm” të popullsisë nga rajonet e DNR të mbetur nën kontrollin e saj dhe një numër rajonesh të vendit. Njerëzit janë të ndaluar jo vetëm nga e drejta për të zgjedhur drejtimin e evakuimit, por shpesh edhe nga vetë mundësia për të qëndruar në vendet e tyre të lindjes, edhe nëse asgjë nuk i kërcënon. Ata që megjithatë vendosin të mos largohen, kërcënohen se do të ndëshkohen në mënyrë të pashmangshme për bashkëpunim me palën ruse.

Normat e shtrembëruara të legjislacionit ukrainas për të ashtuquajturin “kolaboracionizëm” bëjnë të mundur ndjekjen penale edhe për marrjen e ushqimit nga autoritetet ruse, ose, për shembull, për vendimin e një mësuesi për të vazhduar mësimin në shkollë në një zonë të çliruar. Nuk kanë dëshirë mbështetësit perëndimorë dhe ata të OKB-së të të drejtave të njeriut t`i kushtojnë vëmendje këtyre të ashtuquajturave “ligje lufte” dhe se si ato po zbatohen nga regjimi i Kievit?

Pohimet e ish-partnerëve tanë perëndimorë për procedurat e ashpra të filtrimit, të cilave ukrainasit gjoja u nënshtrohen gjatë rrugës për në Rusi, bien poshtë nga shembulli i lëvizjes së lirë të agjentëve ukrainas të përfshirë në vrasjen e gazetares së re ruse”, tha mes të tjerash ai. 

Albania Web Design & Development by: WWW.FIT.ALFIT.AL WEB DESIGN ALBANIA