...lufta fillon me kuptimin e shkaqeve të krizave dhe ajo vazhdon me ndryshimin e mendësisë dhe praktikës...

Shkaqet e vërtetë të krizës turke: Ylli Përmeti i tregon në “Global Journals”

“Global Journals” publikoi një studim të Ylli Përmetit i cili orvatet të tregojë shkaqet e vërtetë të krizës turke. Studimi është publikuar në gjuhën shqipe

SHJ

04/09/2018 - 15:47

Global Journals” publikoi një studim të Ylli Përmetit i cili orvatet të tregojë shkaqet e vërtetë të krizës turke. Studimi është publikuar në gjuhën shqipe. Vetëm titulli dhe përmbledhja është në anglisht. Çështja “turke” është aktualitet dhe do të mbetet e tillë për shumë kohë.

Ky studim është i pari që publikohet në “Global Journals”. Natyra e qendrës në fjalë është shkencore dhe për të njëjtën arsye ajo zbaton kritere mjaft të lartë për punët e studiusve.

Janë të mirëpritur përkthimet në gjuhë të ndryshme dhe veçanërisht në gjuhën turke. Mjafton të kërkohet miratimi nga autori. Në librin e autorit studimi është më i plotë. Ndaj do të ishte e dobishme që të lexohet gjithë studimi me qëllim që të krijohet një tablo më e plotë për Turqinë në veçanti dhe rajonin në përgjithësi.

Studimi mund të lexohet në pdf, nga faqja 23 deri në faqen 30, këtu:    

The real causes of the Turkish crisis: from the social-democratic consesus to neoliberal globalization — will Turkey fall to its knees? 

Abstract: this article shows the real causes of the crisis of the Turkish economy. It argues that it is neither the devaluation of the Turkish lira the cause of it nor the concentration of power at the hands of Erdogan as mainstream analysts argue: but it is a systemic crisis in the sense that the Turkish economy has been integrated too much in the international market economy and as a result it lost its high degree of independence that it created during the social-democratic consensus and grew its dependence by the market forces of neoliberal globalization. In this sense, the devaluation of the Turkish lira and the concentration of power at the hands of Erdogan, is simply the result of the geopolitical confrontation between America and Turkey. As a result, it shows the vulnerability of the Turkish economy by market forces. So, the real (and ultimate) cause of the crisis is geopolitical. America, on the other hand, in order to realize its ends in the region, it has started to use sanctions at a higher level: it wants, not simply the release of the American pastor and other imprisoned Americans, but to achieve its geopolitical goals in the region: to keep them integrated (for all those countries that have been partially integrated like Turkey and others to start the process of integration) into the new world order of neoliberal globalization. The geopolitical character of the crisis in Turkey has brought into the global stage a new characteristic of the financial crisis of all big emerging markets — a double crisis: both at government, corporate and banking level. It shows, furthermore, the ignorance of the intellectual community in Turkey about the effects of such integration into the international market economy and finance, in which, micro-economics has overlapped macro-economics. As a result, Turkey is at the crossroads and its future will be ominous.

Note: those who wish to translate it for the Turkish people or for the international press may contact the author.     

It appears your Web browser is not configured to display PDF files. Download adobe Acrobat or click here to download the PDF file.

Click here to download the PDF file.
Albania Web Design & Development by: WWW.FIT.ALFIT.AL WEB DESIGN ALBANIA