...lufta fillon me kuptimin e shkaqeve të krizave dhe ajo vazhdon me ndryshimin e mendësisë dhe praktikës...

Ylli Përmeti: Socializmi konkurronte me koston e ulët dhe cilësinë e lartë të prodhimit; kapitalizmi neoliberal me...

Ndërsa Enveri organizoi prodhimin në baza shkencore dhe konkurronte në tregun ndërkombëtar me koston e ulët por dhe me cilësinë e lartë të tij...zengjinët e rinj konkurrojnë me koston e ulët të punëtorëve ose rrogat mjerane të tyre

SHJ

25/12/2020 - 08:51

Ndërsa Enveri organizoi prodhimin në baza shkencore dhe konkurronte në tregun ndërkombëtar me koston e ulët por dhe me cilësinë e lartë të tij —fakt për të cilin ishin në dijeni vendet fqinje, sidomos Greqia dhe Italia, dhe për të njëjtën arsye mbeshtetën shkatërrimin e strukturës ekonomike të socializmit tërthorazi dhe drejtpërdrejt— me braktisjen dhe shkatërrimin e tij zengjinët e rinj konkurrojnë me koston e ulët të punëtorëve ose rrogat mjerane të tyre. Domethënë, dhe përtej faktit që bujqësia dhe blegtoria u braktis dhe u shkatërrua, ekonomia e re u përqendrua në sektorin e ndërtimit dhe fasoneri dhe nuk zhvillohet në baza shkencore por zhvillohet në bazë të shfrytëzimit të punëtorëve ose rrogave të ulëta të tyre dhe është pasojë kryesisht e spontanitetit se sa e racionalizuar. Ky faktor —vendimtar— josh kapitalistët e huaj, kryesisht nga vendet fqinje, për të investuar, duke shfrytëzuar kryesisht krahuan e lirë të punës së punëtorëve tanë.

Në këtë mënyrë, klasa punëtore shtypet dhe shfrytëzohet barbarisht, sidomos në sektorët ...   

Për më shumë

Si u shkatërrua struktura prodhuese e socializmit?

Albania Web Design & Development by: WWW.FIT.ALFIT.AL WEB DESIGN ALBANIA